Äppelkryddat mos med fläsk och lök

Äppelkryddat mos med fläsk och lök
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Äppelkryddat mos med fläsk och lök

9 ingredienser

Det tyska namnet för den här rätten, Himmel und Erde, betyder ”himmel och jord”. Det syftar på ingredienserna som kommer från både skyn och jorden. Traditionellt serveras denna rätt i Tyskland till blodkorv.

Ingredienser

portioner
  • 4 potatisar
  • 2 äpplen
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 4 skivor rökt fläsk eller bacon
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 muskot, riven

Gör så här

  1. Skala potatisen och äpplena. Skär potatisen i tärningar och skiva äpplena. Koka upp vattnet med saltet. Tillsätt potatis- och äppelbitarna samt sockret. Låt det koka under lock ca 10 minuter tills potatisen är mjuk. Häll av vätskan. Håll varmt.
  2. Strimla och stek fläskbitarna knapriga och låt fettet rinna av. Skala och skiva löken och stek den mjuk i fettet som är kvar i pannan.
  3. Lägg potatis- och äppelblandningen i en skål. Rör ner smöret och smaksätt med riven muskotnöt. Toppa med fläskbitarna och löken.