Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone

koket.se
Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone

18 ingredienser

1 h

Höstens godaste äppeldessert! Karamelliserade äpplen med calvados som serveras med havresmulor och mascarponekräm.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Havrekrisp

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 75 g vetemjöl [1,25 dl]
  • 15 g havregryn [0,5 dl]
  • 40 g rörsocker [0,5 dl]
  • 4 g vaniljsocker [0,5 msk]
  • 3 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 3 g kardemumma

Mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 250 g vispgrädde [2,5 dl]
  • 5 g vaniljsocker [0,5 msk]

Karamelliserade äpplen

  • 3 äpple, granny smith
  • 145 g strösocker [1,5 dl]
  • 50 g vatten
  • 40 g osaltat smör
  • 5 g malen kanel
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 25 g calvados [0,25 dl]

Gör så här

Havrekrisp

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Smula ut degen på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter.

Mascarponekräm

  1. Vispa mascarpone, vaniljsocker och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget och vispa tills krämen är lätt lösvispad.

Karamelliserade äpplen

  1. Skala och dela äpplen i lagom stora bitar. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull
  2. till en gyllenbrun färg. Lägg sedan i lite i taget av äpplena och rör runt, klicka i smör och blanda. Ha sedan i kanel, vatten och calvados. Koka på mellan värme tills äppelbitarna känns mjuka, ställ år sidan och låt svalna helt.