Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone

1 h
6
Äppelkompott med havrekrisp och mascarpone
Foto: TV4

Höstens godaste äppeldessert! Karamelliserade äpplen med calvados som serveras med havresmulor och mascarponekräm. 

17 september 2016
Visa mer
1 h
6

Du behöver

Havrekrisp

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 75 g vetemjöl (1,25 dl)
  • 15 g havregryn (0,5 dl)
  • 40 g råsocker (0,5 dl)
  • 4 g vaniljsocker (0,5 msk)
  • 3 g bakpulver (0,5 tsk)
  • 3 g kardemumma

Mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 250 g vispgrädde (2,5 dl)
  • 5 g vaniljsocker (0,5 msk)

Karamelliserade äpplen

  • 3 stora äpplen, granny smith
  • 145 g strösocker (1,5 dl)
  • 50 g vatten
  • 40 g osaltat smör
  • 5 g kanel
  • 50 g vatten (0,5 dl)
  • 25 g calvados (0,25 dl)

Gör så här

  1. Havrekrisp
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Smula ut degen på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter.
  2. Mascarponekräm
    Vispa mascarpone, vaniljsocker och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget och vispa tills krämen är lätt lösvispad.
  3. Karamelliserade äpplen
    Skala och dela äpplen i lagom stora bitar. Koka strösocker med vatten i en tjockbottnad kastrull till en gyllenbrun färg. Lägg sedan i lite i taget av äpplena och rör runt, klicka i smör och blanda. Ha sedan i kanel, vatten och calvados. Koka på mellan värme tills äppelbitarna känns mjuka, ställ år sidan och låt svalna helt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept