Äppeldröm med vaniljsås

1 h
4
Äppeldröm
Foto: TV4

Smulpaj med äpple får extra crunch med vaniljmüsli. Extra gott med hemgjord vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 november 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 500 g äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • 1 krm flingsalt
  • smör, till formen

Smuldeg

  • 125 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 0,5 dl Start vaniljmüsli

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
  2. Smuldeg
    Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt. När du har ”nypt” färdigt tillsätter du müslin.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
  4. Blanda äpplena med kanel, flingsalt och sirap, sätt bitarna i en ugnsform eller pajform.
  5. Häll sedan över müslin och fördela smulorna jämt så ser det snyggare ut.
  6. Vaniljsås
    Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter.
  7. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  8. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
  9. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept