Äppel- och kanellängd

Äppel-och kanellängd
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Richard Herrey
Richard Herrey

Äppel- och kanellängd

Av: Richard Herrey

Från: Hela Sverige bakar

15 ingredienser

40 m + 1 h

Bjud på kardemummalängd fylld med äpple och kanel!

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

portioner längder

Vetedeg

  • 50 g jäst
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 4 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 50 g smör
  • 3 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kardemumma

Garnering

  • 1 ägg
  • sötmandel, hackad

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Mortla kardemummakärnor fint i en mortel.
  2. Värm mjölk och smör tillsammans med kardemummakärnor tills det är fingervarmt (37 grader) och slå över jästen så att den löser sig. Rör därefter ner socker, salt, strösocker och ägg. Rör ner lite vetemjöl åt gången och arbeta degen tills du fått en slät och fin deg.
  3. Jäs degen under bakhandduk i minst 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skär äpplena i mindre bitar. Stek i smör i en stekpanna, blanda ner kanel, socker och kardemumma och rör om.
  5. Dela degen i två delar och kavla ut till en avlång kaka. Bre ut halva äpple- och kanelblandningen och rulla ihop till en rulle. Platta ut rullen och pensla med ett uppvispat ägg.
  6. Strö över hackad mandel och grädda i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på ett galler.