Apfelstrudel

Apfelstrudel
Foto: TV4

En stor duk att kavla på och ett gott handlag behövs för att lyckas med denna berömda rullade äppelkaka från Tyskland. Strudel kan även bakas med andra frukter, t ex aprikoser eller päron. Servera bakverket ljummet med vispad grädde.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 1,25 dl ljummet vatten
  • 1 tsk smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 5 dl + 1/2 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 1 kg äpplen
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl russin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk rivet citronskal
  • florsocker
  • 100 g smält smör

Gör så här

  1. Låt smöret smälta i vattnet. Rör ner ägg, salt och citronsaft. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en grop i mitten och häll lite av vätskan i den. Arbeta samman degen med en sked. Häll på resten av vätskan och arbeta degen tills den släpper handen och bakbordet. Låt den vila minst 1/2 timme under bakduk. Skala och skiva äpplena. Stek ströbrödet i smör.
  2. Sätt ugnen på 225°. Bred ut en stor handduk på bakbordet och strö över vetemjöl. Kavla ut degen mycket tunt. Skär av de tjockare ytterkanterna. Fördela ströbrödet över 2/3 av degen. Lägg äppelskivorna på ströbrödet. Lägg på socker, russin, kanel och citronskal.
  3. Smält 100 g smör. Häll smöret på den fria delen av degen. Lyft upp handduken och rulla ihop degen försiktigt så att fyllningen kommer längst in. Flytta över rullen till en smord plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Sikta florsocker över.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept