Apelsingifflar

Apelsingifflar
Foto: TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Apelsingifflar

17 ingredienser

ca 1 h 30

Gifflar med smak av apelsin, lakrits, mandelmassa och cointreau.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Nutellabullar och Vaniljbullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner gifflar

Grunddeg

  • 6,25 dl mjölk [626 g]
  • 62,5 g jäst
  • 1,25 dl strösocker [112,5 g]
  • 0,75 tsk salt
  • 2,5 tsk malen kardemumma
  • 190 g smör, rumsvarmt
  • ca 15-17,5 dl vetemjöl [900-1050 g]

Apelsingifflar

  • 100 g mandelmassa
  • 30 g smör, rumsvarmt
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 0,5-1,5 msk cointreau

Cointreauglasyr

  • 2 dl florsocker [120 g]
  • 2 tsk cointreau

Äggpensling

  • 1 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk vatten

Dekoration

  • lakritspulver

Gör så här

Grunddeg

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jäst I en hushållsmaskin och häll sedan mjölken över så att jästen löses upp. Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och smör.
  3. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter.
  4. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 220 grader.

Apelsingifflar

  1. Riv mandelmassan och vispa ihop allt, så det blir en slät massa.

Cointreau glasyr

  1. Vispa ihop allt.

Äggpensling

  1. Vispa ihop allt lätt.
  2. Använd knappt en tredjedel av degen.
  3. Kavla ut till en rektangel. Dela den på längden och skär ut 12 trekanter.
  4. Spritsa ut en klick fyllning på den breda sidan och rulla ihop.
  5. Jäs på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter och pensla med äggblandningen.
  6. Grädda i cirka 8-10 minuter tills de fått färg. Låt svalna på galler.
  7. Ringla glasyr och strö över lakritspulver på gifflarna.