Mustig höstgryta

4-5 h
4
Mustig höstgryta
Foto: TV4

En riktigt god gryta med högrev, lök och rotfrukter. Serveras med potatismos och fetaostsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Masi Passo Doble
Artikelnummer 6156
Ursprung Italien
Mustigt appassimento-vin på delvis torkade druvor som ger kraft och frukt till mustiga grytor.

4 juni 2014
Visa mer
4-5 h
4

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 kg högrev, marmorerat
  • 3 stora gula lökar, finhackade
  • 3-5 klyftor vitlök, finhackade/rivna
  • 1 selleri ca 200 g
  • 1-2 palsternackor
  • 2-4 morötter
  • 6-10 svartpepparkorn
  • 2-4 kryddpepparkorn
  • 2-3 enbär, hela
  • 4-6 lagerblad
  • 3-4 dl rött vin

Potatismos à la Anton

  • 50 g smör
  • 8 stora potatisar, sköljda, i bitar, med skal
  • 2-3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar (svart eller vit, efter smak)

Krämig fetasallad

  • 400 g fetaost
  • 1 röd lök, hackad
  • 100 g rucola
  • 200 g körsbärstomater
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Gryta
    Sätt ugnen på 175 grader och blötlägg en lergryta.
  2. Hacka köttet i fina grytbitar och rensa från överflödigt fett. Salta och peppra och håll rumstempererat i ca 30 min.
  3. Finhacka lök och vitlök och fyll lergrytan. Smält smör med olja och häll över lökbädden.
  4. På med köttet på bädden och täck det med rotfrukter i lagom stora bitar och kryddor. Häll över vinet och skåda din kreation.
  5. Låt stå i ugnen i 3-5 timmar, ju längre desto bättre. När det närmar sig klart, smaka av och krydda extra om nödvändigt.
  6. Mos
    Koka delade och sköljda potatisar tills färdiga, ca 40 min.
  7. Häll av vattnet och tillsätt smör och mjölk efter smak. Mixa, salta och peppra. Smaka av.
  8. Fetasallad
    Skölj rucola och tomater.
  9. Hacka lök och dela tomaterna. Blanda ihop allt till en sallad, tillsätt fetaost.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept