Petit choux med chokladfluff

Petit choux med chokladfluff
Foto: TV4

Liten chokladfluffylld bakelse serveras med len vaniljglass och sommarplockade smultron.

16 november 2011
Visa mer
4

Du behöver

Petit-choux

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 st ägg

Chokladfluff, (ganasch)

  • 1 dl grädde
  • 1 msk honung
  • 200 g mjölkchoklad
  • 2 msk smör, osaltat

Vaniljglass

  • 4 msk god glass

Garnering

  • 1 dl smultron eller hallon
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Petit choux
    Värm ugnen till 200 grader.
  2. Koka upp vatten och tillsätt matfettet.
  3. Låt fettet smälta och få ett uppkok.
  4. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens kanter.
  5. Smöret får inte krypa ut.
  6. Ta kastrull från värmen och låt smeten svalna.
  7. Tillsätt ett ägg i taget och rör minst 5 minuter mellan varje ägg så att smeten blir luftig.
  8. Detta är viktigt då petit chouxerna ska bli fluffiga under gräddningen.
  9. Spritsa ut smeten på plåten, det ska bli cirka 15 stycken.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  11. Öppna inte luckan under första 15 min av gräddningen, de är känsliga för drag.
  12. Låt sen svalna på galler.
  13. Chokladfluff
    Hacka chokladen till tryffeln
  14. Koka upp grädde, och honung.
  15. Häll det över den hackade chokladen.
  16. Mixa med en visp eller en stavmixer och tillsätt sedan smöret.
  17. Stoppa ner smeten i en engångsspritspåse och låt stelna i kyl.
  18. Servering
    Skär snitt i petitchouxer och spritsa i chokladfluffet.
  19. Skeda upp glass.
  20. Sikta florsocker över och strö över smultron.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept