Äblekage

Äblekage
Foto: TV4

Äblekage

Av: Anne Bramsen

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

En äblekage med överraskande krisp som blir extra fin om du serverar den i dina finaste glas.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Stout, Danmarks starkaste öl (från ett litet dansk bryggeri i Köpenhamn).

Ingredienser

portioner
  • 5-6 äpplen
  • 0,5 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 75 g ströbröd
  • 50 g strösocker
  • 75 g makroner (danska)
  • 5 dl grädde
  • 50 g rödvinbärsgelé
  • ca 1 dl sherry

Gör så här

  1. Skal äpplena.
  2. Skär dem i småbitar och lägg dem i en gryta.
  3. Tillsätt ½ dl vatten och låt det koka upp.
  4. Skär upp vaniljstången, ta ut fröna och lägg dem i grytan med äpplena.
  5. När innehållet kokar upp, skruva ned till medelvärme och koka i ca 10 minuter.
  6. Häll därefter äppelmoset i en skål och tillsätt socker. Ställ i kylskåpet.
  7. Häll ströbröd och socker i en annan skål och blanda samman.
  8. Smält smöret i en stekpanna och bryn ströbrödet på medelvärme. Akta så det inte bränner fast, rör hela tiden! Klart när massan är gryllenbrun och frasig.
  9. Krossa makronerna, exempelvis med en brödkavel, och droppa över sherryn.
  10. Vispa grädden.
  11. Servera t ex i cocktailglas. Lägg först i ett lager äppelmos, därefter grädde, sen ströbrödsmassan och ett lager makroner. Avsluta med grädde och dekorera med gelén.