Inbakad kantarellsoppa

Kantarellsoppa
Foto: TV4

Inbakad kantarellsoppa spetsad med konjak. Soppan kan tillagas iförväg för att sedan sättas in i ugnen, ca 15 minuter innanservering.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 mars 2013
Visa mer

Du behöver

  • ca 5-7 msk smör
  • 3-4 st schalottenlökar
  • 1 l rensade och hackade gula kantareller
  • 0,5-1 dl konjak
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl grädde
  • Salt och peppar
  • Smördeg (färdig, redan utkavlad på rulle)
  • Ägg, till pensling

Gör så här

  1. Hacka löken fint och sautera i mycket smör i en lagom stor soppkastrull. 
  2. Blanda i den rensade, hackade svampen och låt vattnet koka bort. Häll på konjak, buljong och grädde. Koka lätt/ sjud i 10 minuter. Mixa och smaka av med salt och mycket svartpeppar.
  3. När soppan svalnat något hälls den upp i serveringsskålar. Täck soppskålen med den redan utkavlade smördegen (ett tips är att vända upp och ned på en lite större tallrik och lägga den på den utkavlade smördegen, skär med kniv runt tallriken och du får en bra storlek på smördegstäcket till din soppskål).
  4. Pensla med ägg och sätt in i ugnen, 200 grader, cirka 15 minuter, tills täcket fått en gyllenbrun färg. Garnera det krispiga smörtäcket med någon god, färsk krydda som du tycker om. Soppan är klar att serveras, men tänk på att den är mycket varm eftersom den kommer från ugnen!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept