Jonnemans chokladtårta med smörkräm

Jonnemans chokladtårta med smörkräm
Foto: TV4

Jonnemans chokladtårta med smörkräm

Av: AnnCharlotte Jensen

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

AnnCharlottes recept på chokladtårta med smörkräm, ananas och mandarinklyftor.

Eftersom min man inte tycker om gräddtårta så fick jag ett recept från hans mor på denna chokladtårta. Ibland kan fyllningen bestå av olika fromage/pudding beroende på årstid och tillfälle. /AnnCharlotte

Ingredienser

Botten

  • 3 ägg
  • 380 g strösocker
  • 270 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2,25 dl mjölk
  • 3 msk kakao
  • 40 g smör, smält

Smörkräm

  • 300 g smör
  • 270 g florsocker
  • 6 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • ca 20-40 ml romessens (smaka av efter eget tycke)

Fyllning

  • grädde, vispad
  • 3 bananer, skivade
  • 2 förp konserverade mandarinklyftor (burk 312 g)
  • 1 förp krossad ananas (burk 425 g)

Garnering

  • chokladhjärtan, vita och mörka
  • silverkulor
  • sockerpasta, färdig (el vit fondant)

Övrigt

  • riven kokos, till formen

Gör så här

Tårtbotten

  1. Smöra och bröa en form med kokos.
  2. Smält smör och tillsätt mjölk. Det gör inget om det är lite varmt.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Blanda mjölet med kakao och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen varvat med mjölken.
  5. Grädda på nedersta falsen i ca 45 minuter eller tills kakan är torr. Låt svalna.

Fyllning

  1. Vispa grädden till mellanlägget och låt mandarinklyftorna och ananasen rinna av i en sil.

Smörkräm

  1. Rör ihop ingredienserna till smörkrämen men tillsätt smakessensen sist.

Montering

  1. Dela sockerkakan i tre delar.
  2. Bred ut vispad grädde och strö över 1 burk mandarinklyftor, 0,5 burk krossad ananas och 1,5 skivad banan på den första sockerkaksbottnen. Lägg på nästa skiva och upprepa proceduren. Lägg till sist på locket.
  3. Bred ut smörkräm runt hela tårtan. Gör gärna mönster i krämen.

Garnering

  1. Förvara tårtan svalt så fäster smörkrämen garneringarna bättre. Kavla ut fondanten/ sockerpastan och skär 8 remsor som sätts dit med jämna mellanrum (se bilden).
  2. Sätt 3 mörka hjärtan i nederkant mellan varje remsa och tryck dit silverkulor medan fondanten/ sockerpastan är mjuk.
  3. På ovansidan läggs 2 vita chokladhjärtan mellan varje remsa. Sätt två eller tre små rosor i mitten på tårtan med mörka chokladhjärtan runt.