Annas saftiga lussebullar

Annas saftiga lussebullar
Foto: TV4

Vårt mest populära recept på lussebullar med kesella i degen. Ger saftiga och hållbara lussebullar!

- Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.

17 november 2011
Visa mer
2h 13 min
30 bullar
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Annas saftiga lussebullar

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 3%
  • 150 g smör
  • 250 g kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 kuvert)
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  • russin
  • 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör så här

  1. Annas saftiga lussebullar
    Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Bakbunkar från kända varumärken

Bakbunkar Se fler

Fler goda recept