Plum up the Rosemary - Plommontartelett med rosmaringlass

Plum up the Rosemary - Plommontartelett med rosmaringlass
Foto: TV4

En dessert med ovanliga, dock självklara smakkombinationer. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

12 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 ark smördeg
  • 1 st ägg
  • 5 st plommon (helst röda)
  • farinsocker

Rosmaringlass

  • 1 st vaniljstång
  • 6 st äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • rosmarin
  • 1 skvätt rosvatten

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna.
  2. Lägg äggulorna och sockret i en värmetålig skål. Vispa tjockt och krämigt.
  3. Värm mjölken, grädden, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull på låg värme. Det får inte koka.Vispa ner blandningen i äggkrämen.
  4. Häll cirka 2 1/2 cm vatten i en kastrull.Ställ sedan skålen med glassblandningen ovanpå kastrullen. Se till att skålens botten inte nuddar vattnet.Sätt på medelvärme. Sjud glassblandningen i vattenbadet under omrörning tills den är trögflytande.
  5. Ta bort skålen från kastrullen och häll upp blandningen i en bunke.
  6. Låt svalna och blanda i finhackad rosmarin. Kör i glassmaskin eller i frys 1 timme.
  7. Tag ut bunken ur frysen.
  8. Vispa kraftigt så att iskristallerna går sönder. Frys igen och upprepa vispningen 4 gånger, var 30:e minut.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept