Nordafrikansk lammgryta i tryckkokare

Nordafrikansk lammgryta i tryckkokare
Foto: Olof Skipper
Anna Skipper
Anna Skipper

Nordafrikansk lammgryta i tryckkokare

16 ingredienser

50 min

För alla er som älskar mustiga kryddstarka grytor med söt aromatisk smak är detta receptet. Pimenton skall vara röd, het och torkad i detta recept.

Se fler recept från

Du är vad du äter

Servera med ris för alla er som är nöjda mer er vikt. Vi andra hoppar över riset och serverar grytan med en grönsallad. Utmärkt rätt till Vata personer, mjuk, varm och smörjande. /Anna Skipper

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lammkött, skär i 2 x 2 cm stora bitar
  • 4 dl köttbuljong
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, skär i ringar
  • 0,5 lime, delad i 4 delar
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade
  • 2 kanelstänger
  • 1 dl russin, mörka
  • 1 tsk torkad pimento (het peppar)
  • 0,5 krm muskot, riven
  • svartpeppar, nymalen från kvarn
  • havssalt (efter smak)
  • 1 aubergine, skär i småbitar
  • 400 g krossade tomater
  • 3 msk färsk mynta, hackad
  • 2 dl basmatiris

Gör så här

  1. Hetta upp olivolja och stek lammbitarna i omgångar i en stekpanna.
  2. Lägg ner lite olja i tryckkokaren och lägg sedan ner de stekta lammbitarna.
  3. Tillsätt löken och fräs i ytterligare 3 minuter.
  4. Tillsätt hackade hasselnötter, russin, kanel, primento, muskot, lime och buljong.
  5. Salta och peppra och sätt på locket på tryckkokaren.
  6. Låt koka på högt tryck i 20 minuter.
  7. Släpp ut ångan och tillsätt tomaterna och aubergine. Tillsätt ev. ytterligare lite buljong.
  8. Tryckkoka på högt tryck i ytterligare 10 minuter.
  9. Under tiden, koka basmatiriset.
  10. Släpp ut ångan och smaka av köttet med salt och peppar.
  11. Låt puttra utan lock i ca 10 minuter.
  12. Tag ut limeklyftorna och servera grytan med riset.
  13. Strö över de hackade myntabladen.