Anna Skippers jordärtskockssoppa

Jordärtskockssoppa
Foto: Anna Skipper

Åh vad jag älskar dessa små knölar. Dom är himmelska att göra soppor eller gratänger av. /Anna Skipper

Jordärtskockssoppan är en elegant soppa perfekt som förrätt. Skall du servera soppan som huvudrätt är det gott att finhacka lite rökt lax eller grilla en pilgrimsmussla och toppa soppan med. Jordärtskockan innehåller inulin som både ger lätt sötma samt stimulerar till en hälsosam tarmflora.

13 november 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g jordärtskockor tärnade ( jordärtskockor mörknar lätt – lägg dem i iskallt vatten när du skalat dem)
  • 3 st potatisar, tärnade
  • 3 st schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5 dl ekologisk grädde alt sojagrädde (går att utesluta – tillsätt då motsvarande mängd buljong stället)
  • 1 msk smör
  • salt och peppar från kvarn

Gör så här

  1. Skala och tärna jordärtskockor och potatis.
  2. Finhacka schalottenlök.
  3. Lägg i smör i tryckkokaren. Fräs löken försiktigt utan att den får färg. Tillsätt kockorna och potatisen.
  4. Tillsätt buljongen och vinet. Sätt på locket och koka upp. Låt koka i 10 min på högt tryck.
  5. Ta av tryckkokaren från plattan och släpp ut ångan. Ta av locket och mixa till önskad konsistens. Tillsätt grädden och mixa tills soppan blir skummig Salta och peppra efter smak.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept