Ängamat med potatis, sockerärter och persilja

Ängamat med potatis, sockerärter och persilja
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Ängamat med potatis, sockerärter och persilja

16 ingredienser

25 m

Siri Barjes recept på den klassiska soppan Ängamat. Enkel mat med både massor av smak och nyttiga grönsaker!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 morötter
  • 1 blomkål
  • 6 potatisar (helst färska)
  • 150 g sockerärtor
  • 2 rödlökar (eller 3 färska lökar)
  • 200 g färsk spenat
  • 1,5 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • persilja, hackad

Serveras med

  • bröd
  • smör
  • ost

Gör så här

  1. Dela potatis och morot i trevliga lite större bitar. Dela blomkålen i buketter, hacka upp blasten och dela stammen i trevliga bitar. Hacka löken grovt, använder du färsk lök hacka även blasten.
  2. Smält smöret i en kastrull och stek lök, potatis och morot tills löken är glansig, det ska inte få för mycket färg. Tillsätt blomkålen och rör runt.
  3. Häll i vattnet samt grönsaksbuljongen, grädde och koka tills potatisen är mjuk, ca 5 min. Vänd ned sockerärter och låt koka 1 minut, dra sedan kastrullen från värmen.
  4. Tillsätt spenaten samt salta och peppra ordentligt. Toppa med hackad persilja och servera tillsammans med bröd, smör och ost!