Mandelpotatiscappuccino med rökt älg och jordärtskocka

4

Du behöver

  • 1 msk smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 5 jordärtskockor, skalade i bitar
  • 5 mandelpotatisar, skalade i bitar
  • 6 dl älgbuljong (alternativt 3 msk
  • koncentrerad kycklingfond
  • + 5 0.5 dl vatten)
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 40 g rökt älgrulle

Gör så här

  1. Fräs löken i smör. Tillsätt jordärtskocka och potatis. Häll på buljong. Koka 20 minuter tills jordärtskockorna och potatisen mjuknar. Tillsätt mjölk och vispgrädde, koka upp. Mixa till en skummig soppa, smaka av med salt och peppar. Servera med strimlat, rökt kött och chips av jordärtskocka.
  2. För extra lyx:
  3. Droppa över lite tryffelolja innan serveringen.
  4. Jordärtskocka har en rik arom som passar bra med rökt älg. Mandelpotatisen rundar av och binder ihop smakerna.
  5. Att dricka till: Torr sherry eller ett smakrikt, vitt vin med toner av ekfat, exempelvis av druvan chardonnay. Ett mousserande, vitt vin passar bra till festliga tillfällen.
  6. Jordärtskockschips
  7. Tvätta skockorna, skär dem i tunna skivor med en potatisskalare eller mandolin. Fritera gyllene i 180-gradig rapsolja. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
  8. Tips
  9. Tänk på att alltid ha ett passande lock nära till hands vid fritering. Om det börjar brinna i kastrullen kväver man elden med locket.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept