Grangravad älgfilé med hjortron- och chilichutney

4

Du behöver

  • Grangravad älgfilé
  • 200 g älgfilé
  • 4 tsk socker
  • 4 tsk salt
  • 0,5 dl Explorer gran
  • 1 enbär, krossat
  • Hjortronchutney med chili
  • 1,5 dl syltsocker
  • 0,5 röd chilifrukt, fint strimlad
  • 3 dl hjortron, frysta eller färska
  • 1 tsk vinäger

Gör så här

  1. Gran är en smak som inte används så mycket i dagens matlagning. Du kan själv smaksätta sprit med granskott som då måste plockas späda tidigt på våren. Dessa lägger du sedan ner i flaskan med sprit och låter det dra. I annat fall kan man använda Explorer gran som finns att köpa.
  2. I chutneyn möter de söta, solmogna hjortronen chilins eldighet till en perfekt balanserad smakexplosion!
  3. Till detta föreslår vi en snaps, t.ex. Explorer gran och en ljus lager, alternativt ett medelfylligt rött vin, gärna från Italien. Eller kanske för hjortronälskaren, ett hjortronvin …
  4. Så här gör du:
  5. Blanda ihop ingredienserna och häll dessa över älgfilén. Grava ca 5 dygn i kylskåp. Frys filén för att säkerställa den mikrobiologiska kvaliteten, och för att den går lättare att skiva i fryst tillstånd.
  6. Värm sockret tills det fått en gyllenbrun färg, rör inte för mycket under tiden, då gör kylan att sockret kristalliseras och blir klumpigt. Tillsätt chili och hjortron, koka ihop och smaksätt med vitvinsvinäger.
  7. Inlagda granskott:
  8. Späda granskott
  9. Del vatten
  10. Del socker
  11. Koka vatten och socker, låt svalna. Lägg i skotten och ställ i kyl. Vid servering: Skiva filén tunt och servera med chutney och granskott.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept