Hasselnötsbröd

Jul

Ett festligt bröd med mycket nötter i degen som passar lika bra till lagrad svensk julost som till franska dessert­ostar.

20 augusti 2008
Visa mer

Du behöver

  • 50 g (1 paket) jäst
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl råg- eller vetekross
  • 7 dl mjöl av fyra sädesslag
  • 200 g hasselnötter
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl till utbakningen

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Klicka ner honungen och lägg i saltet. Rör ut jästen, saltet och honungen i lite av det ljumma vattnet. Häll sedan i oljan och resten av vattnet samt mjölken och rör om väl.
  2. Tillsätt först den krossade rågen ­eller vetet, sedan det grova mjölet med fyra sädesslag och de hela nötkärnorna. Rör om väl och tillsätt allra sist ­vetemjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och jäs den sedan i bunken (täckt av en handduk) i 1–1.5 timme.
  3. Arbeta degen lite på nytt i degbunken och tillsätt bara precis så mycket extra vetemjöl som behövs för att degen inte ska bli alltför kladdig.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda i några minuter för hand. Forma degen till en rund stor limpa (eller två mindre bröd).
  5. Lägg brödet på en smord plåt och skåra det med vass kniv på 5–6 ställen. Jäs brödet i 15–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
  6. Grädda ganska långt ner i ugnen i ca 1 timme och 5 minuter för ett enda stort bröd, i ca 45 minuter för två mindre bröd. Låt brödet svalna långsamt, väl inlindat i en handduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept