Tiramisu

Tiramisu
Foto: Nisse Peterson

En spännande italiensk dessert som betyder ungefär "dra-upp-mig". Kanske blir man lite uppåt av att få denna efterrätt som är både lättlagad och god. Den görs med mascarpone den italienska färskosten, inte grönmögelosten med samma namn.

21 december 2007
Visa mer
6

Du behöver

  • 12 st avlånga savoiardi-biskvier ("ladyfingers")
  • 1,5 dl starkt bryggt kaffe
  • 2 st ägg delade i gulor och vitor
  • 5 msk socker
  • 1 msk konjak eller likör (gärna mandellikör Amaretto) eller i stället rivet skal av 1 apelsin
  • 200 g mascarpone färskost (kan ersättas av philadelphiaost)
  • 2 msk siktad kakao

Gör så här

  1. Börja med att doppa undersidan av kakorna i kaffet. Lägg dem sedan med kaffesidan ner på ett rymligt fat med kanter där kakorna kan ligga i bara ett lager.
  2. Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan.
  3. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner konjak eller likör (eller ta rivet apelsinskal i stället för sprit) och osten. Vänd ner de vispade äggvitorna. Rör om.
  4. Bred ut smeten som ett täcke över de kaffedoppade kakorna i formen. Ställ in alltsammans i kylskåpet ett par timmar.
  5. Sikta strax före serveringen över kakao. Får kakaon ligga på för länge blir det hela lite trist att se på.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept