Mosters hemliga knäck

Mosters hemliga knäck
Foto: Nisse Peterson
Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Mosters hemliga knäck

Av: Anna och Fanny Bergenström

Från: Vinterns goda ting

7 ingredienser

En ljus knäck som blir lljuvligt mjuk i konsistensen. Ett måste på gottebordet till jul!

Ingredienser

  • ev 50 g sötmandel
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk honung
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Hacka mandeln om den ska vara med och ställ åt sidan.
  2. Koka allt det övriga sakta (det tar ca 40 minuter) i en tjockbottnad kastrull utan lock tills några droppar av smeten går att forma till en kula i ett glas kallt vatten.
  3. Rör ner den hackade mandeln och skeda upp smeten i små knäckformar ställda på en smord plåt.