Farmors inlagda sill

Anna och Fanny Bergenström

Farmors inlagda sill

Av: Anna och Fanny Bergenström

Från: Vinterns goda ting

9 ingredienser

Gammaldags inlagd sill vill nästan alla ha på julbordet.

Sillen håller sig fint minst 1 vecka i kylskåpet.

Ingredienser

  • 4 filéer saltsill eller 6-7 mindre
  • 3 stjälkar rejäla rödlökar i ringar
  • 0,5 purjolök, i grova stimlor
  • 1 bit morot, skalad och i tunna skivor
  • 1 msk kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 6 msk ättika
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Blötlägg sillfiléerna om det inte ­redan är gjort. Koka sedan upp vatten, ättika och socker till lagen och låt den kallna helt.
  2. Skär sillfiléerna i bitar. Varva sill­bitarna i t.ex. en kruka med lökringar, purjostrimlor, morotsskivor, grovstött kryddpeppar och söndersmulat lagerblad. Slå över lagen. Låt sillen stå i minst 1, helst 2, dygn innan den serveras.