Tomatsås tutti

Tomatsås tutti
Foto: Tina Axelsson
Anna Lind Lewin och Zeke Lind
Anna Lind Lewin och Zeke Lind

Tomatsås tutti

Av: Anna Lind Lewin och Zeke Lind

Från: Fattiga riddare och andra kökshjältar

14 ingredienser

Det här är, som vår fotograf Tina uttrycker det, en åka-bort-sås. Passar perfekt till att rensa kylskåpet med inför en resa. Fort går det, och gott blir det. Mycket godare än alla dyra små burkar med färdig tomatsås som finns i matbutikerna. Såsen kräver en mixer.

Perfekt till pastarätter och till vår Pasta al forno. Använd om det behövs tomatpuré för att ge lite rödare färg åt såsen. Vill man så kan man späda såsen till soppa. Gott med lite pasta eller stekta brödtärningar till.

Ingredienser

  • 2 förp hela konserverade tomater (eller 10 mogna färska)
  • olivolja
  • rödvin (om det finns)
  • stjälkselleri
  • morot
  • stjälkar och blad från färsk basilika, oregano och timjan
  • purjolök
  • 1 gul lök (eller röd lök)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt, (färsk eller torkad)
  • honung, lite (eller socker)
  • salt
  • svartpeppar
  • ev tomatpuré

Gör så här

  1. Ta en rymlig, tjockbottnad gryta. Häll i tomaterna, oljan och rödvinet. Lägg därefter i vad du har hemma, som kan ge god smak åt såsen. Du behöver inte skära allt i små bitar utan bara skölja, skala och dela grovt.
  2. Här kan du använda även de lite grövre stjälkarna på kryddörterna, eftersom allt ändå ska mixas efteråt. Låt allt koka tills det som är hårdast, (oftast morötterna), har blivit riktigt mjukt. Salta, peppra och smaka av med honung eller socker. Mixa noga med stavmixer eller kör allt i en mixer. Frys in i lagom portionsförpackningar.