Cassoulet

Cassoulet
Foto: Tina Axelsson

Fransk gryta med kött, korv och bönor. en cassoulet passar det mesta. Smaken blir bara rikare av blandningen. Viktigast är de vita bönorna och korven. Den här grytan passar bra att göra på allehanda överblivet kött, både lamm-, nöt- och fläskkött, kyckling och korv. Om du har tid, prova att lägga torkade bönor i blöt och låta dem koka med i grytan.

I traditionella recept använder man gås- eller ankfett och speciella korvar från Toulouse.

8 september 2009
Visa mer

Du behöver

  • grytbitar, t ex lamm
  • kyckling, gärna lårbitar
  • 2 st chorizo, bratwurst eller annan smakrik korv
  • 2 st morötter
  • 0,25 st rotselleri
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 st gula lökar
  • 2 msk olja
  • 100 g rökt sidfläsk eller bacon
  • rosmarin, timjan eller oregano
  • 2 burkar konserverade tomater
  • 1 dl rött vin
  • 1 st ekologisk buljongtärning
  • 0,5 burk svarta bönor
  • 1 burk vita stora bönor eller motsvarande mängd blötlagda

Gör så här

  1. Tärna köttet och korven i bitar om 2–3 cm. Hacka grönsaker och lök. Hacka sidfläsk eller bacon i mindre bitar. Fräs det tillsammans med lök, morot och selleri i lite olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt de hackade kryddörterna och bönorna, om du använder torkade, blötlagda. Om du har grytkött som behöver koka längre för att bli mört, lägg i det nu.
  2. Tillsätt konserverad tomat, vin och buljongtärning, häll på vatten om det behövs och låt koka i cirka 20 minuter. Tillsätt korv och kyckling i bitar.
  3. Koka tills köttet är klart. Tillsätt sist de konserverade bönorna. Värm och servera med gott bröd. Grytan blir ofta ännu godare dagen efter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept