Indisk ratatouille - Jal frezi

Indisk ratatouille - Jal frezi
Foto: Håkan Elofsson

Indisk ratatouille - Jal frezi

Av: Anna Lind Lewin

14 ingredienser

Jal frezi stavas på många sätt, till exempel jhal frezi eller zalfrezi. Jal frezi kan göras på alla möjliga kokta grönsaker och är perfekt när man vill ta vara på rester.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk ingefära, finhackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 rödlökar
  • 2 dl olja
  • 5 potatisar, kokta och delade i 2-3 cm bitar
  • 1 blomkål, lättkokt
  • 1 msk koriander
  • 1 tsk rött chilipulver (cirka mängd)
  • 2 msk garam masala
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl gröna bönor/haricots verts
  • 12 ev okrafrukter, lättkokta
  • 3 gröna paprikor, i cirka 2 cm strimlor
  • 8 tomater, grovhackade

Gör så här

  1. Hacka ingefäran och vitlöken fint. Skiva rödlöken i tunna skivor. Hetta upp oljan i en stor wokpanna och bryn på hög värme under omrörning tills allt är lite ”friterat”.
  2. Tillsätt den kokta potatisen och blomkålen, rör om och fräs dem i 5 minuter på hög värme. Tillsätt de övriga kryddorna och saltet.Börja med en mindre mängd och smaka av, alla kryddor och blandningar är lite olika. Koka hastigt bönorna och okran tills de är lättkokta. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  3. Tillsätt paprikan, rör om, fräs i 5 minuter.
  4. Tillsätt därefter bönor och okra, låt fräsa några minuter. Tillsätt till sist tomatbitarna, fräs under omrörning i 5-10 minuter så att allt blir mjukt och blandat, men utan att koka sönder.
  5. Om man använder okra reds såsen till en simmig konsistens av okrans frön, ungefär som när man reder med arrowrotmjöl. Serveras till exempel med basmatiris.