Tamarindchutney - Imli chutney

Indusk chutney som passar som sås eller smaksättare till kött, fisk eller annat.

Tamarind har en god syrlig smak och utvinns ur frökapslarna från tamarindträdet.
Tamarind finns att köpa i de flesta asiatiska livsmedelsaffärer antingen i en mjuk torkad kaka eller som färdig pasta. Här används torkat block.

24 februari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 1 bit om cirka 5x5 cm tamarind* i block
  • 4 dl vatten
  • 3 msk råsocker
  • 2 msk solrosolja
  • 1 tsk kumminfrö
  • 1 tsk krossade hela korianderfrön
  • 1 tsk garam masalapulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk Kashmiri Mirch chilipulver eller 1/4 tsk vanligt rött c
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Blötlägg en bit torkad tamarind i vattnet, låt stå cirka 1/2-1timme. Smula sönder den uppblötta tamarindklumpen med fingrarna så att kärnorna lossnar från fruktköttet, passera fruktmoset genom en sil. Ställ den passerade smeten åt sidan. Hugg av en bit jaggerysocker och blöt upp den i vatten så att den går att smula eller använd vanligt råsocker istället. Hetta upp olja i en wokpanna och bryn hastigt hel kummin och koriander. Tillsätt sedan garam masala, svartpeppar, chilipulver och salt. Häll i tamarindsmeten och sockret i pannan och blanda väl med kryddorna. Serveras gärna till friterade wada eller pakoras.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept