Kalkon med citron och örter

Kalkon med citron och örter
Foto: Martin Skredsvik

Servera kalkonen med pressad potatis eller ris. Lättkokta grönsaker, till exempel morötter, ärter eller brysselkål, är också gott till. /Anna & Ulrika Receptet är hämtat ur boken Mat i blomstertid.

Läs mer om kokboken

Mat i blomstertid

.

5 augusti 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 st 1 kalkon, 2–3 kg
  • 2 st citroner, saften
  • 2-3 msk smör
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Fyllning

  • 1 pkt bacon
  • 1 knippe bladpersilja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk fransk senap

Sås

  • 1 dl vatten
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • Eventuell redning 1 msk vetemjöl + 1–2 msk vatten
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Till dekoration och servering

  • Färska örter, tex basilika eller bladpersilja
  • citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg kalkonen i en ugnsfast panna och gnid in fågeln med salt och peppar.
  3. Pressa över rikligt med citronsaft.
  4. Fyllning
    Hacka bacon, persilja och vitlök.
  5. Rör ihop allt med den franska senapen och fyll kalkonen med blandningen. Glöm inte att ta ut innanmätet först.
  6. Sätt en citronhalva som lock över öppningen.
  7. Klicka smöret över kalkonen och sätt in i mitten av ugnen.
  8. Stek i 1 timme, vänd på kalkonen efter halva tiden. Ös köttet med spadet som bildas.
  9. Stek ytterligare 30 minuter med ovansidan upp. Kalkonen ska ha en innertemperatur på cirka 80 grader och den är färdig när köttsaften har en klar färg. Använd gärna en stektermometer vid tillagningen.
  10. Lyft upp kalkonen ur pannan.
  11. Sås
    Tillsätt vattnet, smula i buljongtärningen och vispa.
  12. Sila ner stekskyn i en kastrull, tillsätt grädde och smaksätt med lite fransk senap och citronsaft.
  13. Salta och peppra.
  14. Om man använder matlagningsgrädde måste man reda av såsen med 1 matsked mjöl utrörd i vatten.
  15. Vid servering
    Dekorera kalkonen med färska örter och citronhalvor vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept