Småpizzor med bacon och stekt ägg

Från Nyhetsmorgon

Om man har ont om tid kan man köpa pizzamix och en färdig tomatsås. Annars använder man receptet för pizzadeg och kryddar sin tomatsås själv. Hur som helst blir det en bra brunchrätt.

25 augusti 2008
Visa mer
1h
4

Du behöver

Till 6 pizzor:

  • 0,5 paket jäst
  • 1 tsk salt
  • 4 dl ljummet vatten
  • 4 msk mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl till utbakningen

Fyllning:

  • 1 st ägg
  • 1,5 paket bacon
  • 3 dl grovriven parmesanost
  • 20 st körsbärstomater
  • 1 näve rucolasallad
  • grovmalen svartpeppar

Tomatsås:

  • 1,5 dl passerade tomater
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad eller pressad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 nypa socker
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och häll på vattnet lite i taget och rör om så att jästen löser upp sig ordentligt.
  2. Tillsätt mjölk och olivolja och blanda slutligen ner mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. Knåda degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i sex delar. Forma till runda bollar och platta ut dem så mycket det går direkt på plåtarna – det behövs två stycken för att få plats med alla pizzorna. Använd gärna bakplåtspapper under pizzorna.
  4. Förgrädda pizzabottnarna i cirka 5 minuter. Grädda båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn (200 grader) eller en plåt i taget med vanlig ugnsvärme, 225 grader. Tänk på att varmluften gräddar snabbare.
  5. Stek äggen, men behåll gärna gulan hel. Salta ovansidan. Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Blanda ingredienserna till tomatsåsen.
  6. Låt de förgräddade pizzabottnarna svalna något. Bred ut ett lager tomatsås på var och en. Lägg på en del av parmesanosten, placera ett ägg och några bitar bacon och strö på ytterligare lite ost på varje pizza (spara lite parmesanost till serveringen). Grädda mitt i ugnen i 5–7 minuter.
  7. Servera pizzorna varma med körsbärstomater skurna i halvor och lite rucolasallad på toppen. Avsluta med grovmalen svartpeppar. Föredrar man tomaterna varma kan man lägga på dem före gräddningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept