Fasanbröst med rödvinssås

Himmelsk tårta a la GI
Foto: Lena Holmsäter

Det är viktigt att kontrollera temperaturen på varje enskilt fasanbröst, eftersom storleken varierar. För lång stektid ger torrt kött. Rödvinssåsen ska lagas dagen innan den ska ätas, eftersom den behöver stå och dra över natten.

Du kan även laga den här rätten av kycklingfilé.

10 maj 2010
Visa mer
8

Du behöver

  • 8 st fasanbröst á 200g
  • Salt, efter smak
  • Malen vitpeppar, efter smak
  • 0,5 msk enbär
  • smör att steka i

Rödvinssås

  • 5 st rödlökar
  • 1 st vilök Solo
  • 2 dl råsocker
  • 1 l kalvfond
  • 1 flaska rött vin
  • 2 dl svarta vinbär
  • Salt, efter smak
  • Malen svartpeppar, efter smak
  • smör att blanka med

Till servering

  • Kålrabbifrittata
  • Sallad med citrusvinäger

Gör så här

  1. Rödvinssås
    Skala och skiva rödlök och vitlök och stek hårt i smör.
  2. Rör ofta och tillsätt råsockret.
  3. Glacera i några minuter.
  4. Häll i kalvfonden och rödvinet och koka upp.
  5. Låt koka utan lock och reducera vätskan till hälften.
  6. Tillsätt svarta vinbär och sjud i 30 minuter.
  7. Låt stå kallt och dra över natten.
  8. Fasan
    Värm ugnen till 100 grader.
  9. Stöt enbären i mortel.
  10. Gnid in fasanbrösten med salt, peppar och stötta enbär.
  11. Bryn dem i smör på medelvärme till fin färg och lägg över dem i en ugnssäker form.
  12. Baka i ugnen i ca 15 minuter eller till en innertemperatur på 68 grader.
  13. Låt köttet vila en stund före servering.
  14. Vid servering
    Värm upp såsen och sila.
  15. Smaksätt med salt och peppar.
  16. Rör ner en klick smör före serveringen för att blanka av.
  17. Servera till fasanbrösten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept