Laxtartar på pumpernickel

Himmelsk tårta a la GI
Foto: Lena Holmsäter

Laxtartar på pumpernickel

Av: Anna Bonde

13 ingredienser

Den här eleganta lilla förrätten gör du klar dagen innan och dekorerar före servering. Den tål att stå framme ett tag och är praktisk när man är många runt bordet och vill ha en förrätt som står på bordet när gästerna kommer. Receptet kan dubbleras.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 200 g pumpernickel
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 gelatinblad
  • 200 g kallrökt lax
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 rödlök
  • 1 tsk dijonsenap

Till garnering

  • 8 skivor kallrökt lax
  • 1 knippe dill
  • 1 förp machésallad, ca 70 g
  • svartpeppar, grovmalen

Du behöver också

  • 8 portionsformar

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Riv brödet grovt eller på rivskiva i matberedare.
  3. Smält smöret och blanda med brödet.
  4. Platta ner 2-3 msk av brödröran i varje portionsform och packa ihop ganska hårt.
  5. Bottnen skall inte vara mer än 3-4 mm hög.
  6. Smält gelatinbladen i lite av gräddfilen på svag värme.
  7. Skala och hacka rödlöken fint.
  8. Blanda gräddfil, lök, pepparrot och senap.
  9. Blanda ner laxen som skurits i mindre bitar och smaka av.
  10. Rör ner gelatinlösningen i lite av smeten och blanda sedan ner resten av gelatinet.
  11. Fyll formarna till 5-6 cm och ställ kallt.
  12. Skär med en vass kniv ut tartaren ur formarna när smeten har stelnat.
  13. Så långt kan du förebereda.

Vid servering

  1. Strax innan servering viker du var och en av laxskivorna som en ros.
  2. Toppa varje tartar med en laxros, en dillvippa, en klyfta citron och några blad machésallad.
  3. Ta några tag med svartpepparkvarnen över varje tartar.