Laxtartar på pumpernickel

Himmelsk tårta a la GI
Foto: Lena Holmsäter
8

Du behöver

Botten

  • 200 g pumpernickel
  • 75 g smör

Fyllning

  • 3 st gelatinblad
  • 200 g kallrökt lax
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 st liten rödlök
  • 1 tsk dijonsenap

Till garnering

  • 8 skivor kallrökt lax
  • 1 knippa dill
  • 1 pkt machésallad, ca 70 g
  • grovmalen svartpeppar

Du behöver också

  • 8 st portionsformar

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Riv brödet grovt eller på rivskiva i matberedare.
  3. Smält smöret och blanda med brödet.
  4. Platta ner 2-3 msk av brödröran i varje portionsform och packa ihop ganska hårt.
  5. Bottnen skall inte vara mer än 3-4 mm hög.
  6. Smält gelatinbladen i lite av gräddfilen på svag värme.
  7. Skala och hacka rödlöken fint.
  8. Blanda gräddfil, lök, pepparrot och senap.
  9. Blanda ner laxen som skurits i mindre bitar och smaka av.
  10. Rör ner gelatinlösningen i lite av smeten och blanda sedan ner resten av gelatinet.
  11. Fyll formarna till 5-6 cm och ställ kallt.
  12. Skär med en vass kniv ut tartaren ur formarna när smeten har stelnat.
  13. Så långt kan du förebereda.
  14. Vid servering
    Strax innan servering viker du var och en av laxskivorna som en ros.
  15. Toppa varje tartar med en laxros, en dillvippa, en klyfta citron och några blad machésallad.
  16. Ta några tag med svartpepparkvarnen över varje tartar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept