Surdegsbröd

Surdegsbröd är det godaste brödet som finns!

24 april 2009
Visa mer

Du behöver

  • 1 l 25 gradigt vatten
  • 1 kg rågsikt
  • 3 msk salt

Vill du ha ett frukt och nötbröd

  • 100 g solrosfrön
  • 100 g aprikoser
  • 100 g pumpafrön
  • 100 g valnötter

Gör så här

  1. Degen får vila i rumstemperatur 1-2 dygn. Den skall bubbla och smaka surt när den är klar att använda. Då är det dags att röra i rågsikt tills det blir trögt att röra, lite drygt 1 kg.
  2. Smörj sedan 2 stycken 2 liters avlånga bakformar med olivolja och häller 1 kg deg i varje, pudrar med rågmjöl och låter jäsa i rumstemperatur tills de når precis över kanten – det tar 4-12 timmar beroende på rumstemperatur.
  3. Han gräddar i 190 graders ugn 55 minuter, stjälper upp direkt och låter bröden vila på galler, annars förlorar de frasighet.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept