Havskräftsoppa med pilgrimsmussla

1h 30 min
4
Havskräftsoppa med pilgrimsmussla
Foto: Tv4
1h 30 min
4

Du behöver

Soppa

  • 1 msk smör
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st purjolök, hackad
  • 200 g rotselleri, skalad och hackad
  • 1 st fänkål, hackad
  • 2 st små morötter, hackad
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  • 10 st hela vitpepparkorn
  • 4 st havskräftor, skalade
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl hummerfond
  • 2 dl fiskfond
  • 4 dl matlagningsvin
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 tsk 1 tsk mjöl
  • 1 tsk smör
  • 3-4 dl grädde

Garnering

  • 4 st havskräftstjärtar
  • 4 st pilgrimsmusslor
  • 1 tsk curry
  • 1 msk färsk dill, hackad

Gör så här

  1. Soppa
    Smält smör i en stor kastrull.
  2. Fräs all lök några minuter och lägg sedan i alla grönsaker.
  3. Lägg i vitpepparkorn.
  4. När alla grönsaker blivit genomskinliga, lägg i kräftskalen men spara kräftstjärtarna hela.
  5. Häll i tomatpuré och värm i 10 min.
  6. Häll på hummer- och fiskfond, vin och vatten så att ingredienserna täcks.
  7. Låt sjuda under lock i 30 min.
  8. Sila av spadet och släng resterna.
  9. Reducera spadet i en kastrull i ca 15 min.
  10. Krydda med salt och peppar. Häll i grädde. Blanda mjöl och smör, lägg i soppan och rör runt.
  11. Garnering
    Smält smör i en stekpanna.
  12. Lägg i kräftstjärtarna och pilgrimsmusslorna och pudra med curry.
  13. Stek ca 2 min på varje sida så att de får färg.
  14. Lägg i botten av serveringsskålarna och häll soppan över. Strössla över dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept