Annas variation på Dame Blanche

Annas variation på Dame Blanche
Foto: TV4

Annas variation på Dame Blanche

Av: Anna - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Dame Blanche ( Den vita damen) är en typisk belgisk efterrätt som finns att få på de flesta restauranger i Belgien. Det är en enkel men mycket mycket god efterrätt som består av vaniljglass, chokladsås och ett rån ofta toppas med ett syltat körsbär.

Dryckestips från Anna
Charles de Fere BdB (7425 59.-).

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Vaniljglass

  • 5 dl grädde
  • 4 dl mjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 2 dl strösocker
  • 8 äggulor
  • En liten liten nypa salt

Chokladsås

  • 1 förp kondenserad mjölk
  • 1 chokladkaka av bra kvalité. Gärna 85 %
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Vaniljglass

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull.
  2. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur vaniljen.
  3. Lägg ner i grädmjölken och lägg även ner stängerna.
  4. Låt detta sjuda på spisen en stund.
  5. Ta sedan blandningen från spisen och låt den svalna.
  6. Ta ur stängerna.
  7. Vispa äggulor, strösocker och salt pösigt.
  8. Tillsätt gräddmjölken lite åt gången.
  9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt sjuda medan du vispar.
  10. Vispa krämen tjock. Ta sedan av den och låt den kallna medan du fortfarande vispar den.
  11. Häll krämen i en form och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Se till att under denna tid röra om glassen väl ca var 15 min.

Chokladsås

  1. Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och värm på.
  2. Dela chokladen i bitar och låt den smälta sakta under omrörning i mjölken.
  3. Tillsätt vaniljsocker och låt det hela koka upp en aning.
  4. Låt svalna.
  5. Servera glassen i kulor på ett fat med en liten såsbringare till varje gäst.
  6. Toppa glassen med ett rån, hembakt eller köpt och lägg på det syltade körsbäret.