Rykande ciderbål

Rykande ciderbål
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Rykande ciderbål med drunknade ansikten. Ger cirka 2.5 liter bål.

Ett rykande bål som garanterat skrämmer slag på varenda en! Tänk på att du behöver två stora skålar, en som du kan placera i den andra så att du får ett mellanrum där du kan hälla ner torrisen. Vill du göra bålen barnvänlig, utesluter du bara vodkan.
Torris ska helst inte hällas ner direkt i vätska som ska förtäras eftersom den är farlig om man får den i sig innan den hunnit ”smälta”. Placera därför bålskålen i en större skål och häll ljummet vatten (ljummet, eller varmt vatten gör att det ryker bättre) i mellanrummet som bildas mellan de båda. Lägg sedan ner torrisen i vattnet. Ta aldrig i torrisen utan handskar!

31 oktober 2012
Visa mer

Du behöver

Ciderbål

  • 2 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 dl färskpressad citronsaft
  • 2 l äppelcider
  • is
  • 2 dl vodka

Ansikten

  • 3-4 äpplen
  • torris, för rykeffekt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader. 
  2. Skala äpplena och dela dem på mitten. 
  3. Skär ut läskiga ansikten med hjälp av toppen på skalaren, ett kuljärn eller en liten kniv. 
  4. Lägg äppelhalvorna med ansiktena uppåt på en plåt med bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen ca 1,5 h eller tills de börjar bli lite bruna i kanterna. 
  5. Ta ut dem och sätt in nejlikor som pupiller.
  6. Blanda alla ingredienser till bålen i en rymlig skål och lägg ner ansiktena.
  7. Placera bålskålen i en större skål så att du får ett litet mellanrum mellan de båda.
  8. Häll lite ljummet vatten i mellanrummet och lägg sedan ner ett par nävar torris. Servera direkt!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept