Viltfärsbiffar med vitlökssmör och smörsvängd mangold

Viltfärsbiffar med vitlökssmör och smörsvängd mangold
Foto: Olof Skipper
Anna Skipper
Anna Skipper

Viltfärsbiffar med vitlökssmör och smörsvängd mangold

15 ingredienser

30 min

Viltkött är både magert, smakrikt och innehåller även det aminosyran fenylalanin för bildande av dopamin. Våga vilt! Gott och glädjande i en och samma måltid. /Anna Skipper

Ingredienser

portioner

Viltfärsbiffar

  • 250 g viltfärs
  • 1 ägg
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 dl persilja, finhackad
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 2 krm torkad timjan

Vitlökssmör

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Smörstekt mangold

  • 200 g mangold, hackad
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • smör

Gör så här

Viltfärsbiffar

  1. Blanda färsen med persilja och ägg.
  2. Forma biffar av färsen och krydda med salt, peppar och timjan.
  3. Stek eller grilla biffarna i smör tills de fått en gyllenbrun färg. I ca 10 minuter.

Vitlökssmör

  1. Pressa vitlöken och vispa den ordentligt med smör, salt och svartpeppar.
  2. Ställ smöret i kylen i ca 30 min så att det stelnar .

Smörfräst mangold

  1. Skölj mangold i kallt vatten.
  2. Skär bort stammarna och hacka i mindre bitar.
  3. Finhacka schalottenlöken.
  4. Fräs mangolden i stekpanna tillsammans med smör, grädde och schalottenlöken i några minuter tills allt är mjukt.
  5. Lägg upp mangold på en tallrik. Lägg upp viltbiffen, och toppa med en klick vitlökssmör.