Thailändska fiskbiffar

Thailändska fiskbiffar
Foto: TV4
Anna Skipper
Anna Skipper

Thailändska fiskbiffar

19 ingredienser

Thailändska fiskbiffar av torsk som serveras tillsammans med en god vietnamesisk dippsås.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Receptet räcker till cirka 2-4 personer

Ingredienser

portioner2 - 4

Thailändska fiskbiffar

  • 2 fiskfiléer (av gös eller torsk)
  • 6 jätteräkor
  • 0,5 tsk salt
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 2 msk fisksås
  • 0,5 limefrukt, saften av
  • 1 äggvita
  • färsk bladpersilja, hackad
  • smör, till stekningen
  • olja, till stekningen

Dippsås från vietnam

  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • morot
  • gurka
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk limefrukt, pressad
  • 2 tsk honung

Gör så här

Fiskbiffar

  1. Skär fiskköttet i pyttesmå bitar.
  2. Mixa räkorna ytterst lite.
  3. Blanda fisk och räkor och strö över salt.
  4. Hacka lök, persilja och chili.
  5. Tillsätt lök, chili, fisksås, limesaft.
  6. Rör om varsamt.
  7. Vispa äggvitan till hårt skum.
  8. Vänd varsamt ned i fisksmeten – rör så lite som möjligt annars kan biffarna bli sega.
  9. Forma runda biffar av smeten och lägg på en tallrik.
  10. Platta ev till dem lite. Låt stå i kylen ca 30 minuter och vila.
  11. Stek sedan biffarna varsamt i olja och smör. Räkna med 3 minuter på varje sida.
  12. Servera med dipsås från vietnam, wokade grönsaker och grön vårsallad.

Dippsås

  1. Finhacka vitlök och chilin. ( Kärna ur chilin för en mildare variant.)
  2. Skär morot och gurka i minimala kuber.
  3. Blanda allt utom morot och gurka i en liten skål.
  4. Se till att honungen löser sig.
  5. Lägg i morot och gurka, låt stå cirka 15 minuter innan servering.