Glace au four à la Anna

Glace au four à la Anna
Foto: Tv4

Glace au four à la Anna

Av: Anna - Uddevalla

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Glace au four, glass i ugn på havrekaksbotten under ett fluffigt marängtäcke.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
7787 Saracco Moscato d´Asti 375ml, Paolo Saracco,  Piemonte, Italien
Ett sött, friskt, syrligt, lätt mousserande vin. Den söta frukten gifter sig strålande med sötman ifrån vaniljen och syran från bären blir en fin match till vinets syra.

Ingredienser

portioner
  • 450 g frysta blåbär och hallon

vaniljglass

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång, urgröpt
  • 1 krm salt
  • 3 äggulor (spara vitan till marängen)
  • 3 dl vispgrädde

Havrebotten

  • 2,5 dl havregryn
  • 75 g smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker

maräng

  • 330 g strösocker
  • 100 g vatten
  • 150 g äggvita [5 st]

Gör så här

  1. Tina och sila bären så att vätskan rinner ur.

Vaniljglass

  1. Koka ihop socker, mjölk, vaniljstång och salt på svag värme i 15 min.
  2. Under tiden vispar du äggulorna och vispgrädden kraftigt i två separata skålar. Rör ner grädden i äggen och häll över smeten i en glaskål som tål värme, blanda väl. Rör om över ett vattenbad (får inte kokas) i 85 grader ca 10 minuter.
  3. Kyl ner och häll över smeten i glassmaskinen.

Havrebotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och häll det över havregrynen. Blanda bakpulver och vetemjöl noggrant.
  2. I en annan skål blandas ägg och strösocker som du sedan rör ner i havregrynen. Blanda till en lös smet och häll över i en pajform. Ställ in i ugnen i ca 5 minuter. Låt den svalna ordentligt.

Maräng

  1. Koka upp första mängden strösocker med vatten till 125 grader, under tiden vispar du äggvitan och den andra mängden strösocker kraftigt och fluffigt.
  2. Häll sedan sockerlagen i en tunn stråle ner i den vispande äggvitan samtidigt som du vispar ganska långsamt. När allt är blandat ökar du till max på vispen några minuter och sänk sedan växeln igen, vispa tills marängen svalnat (gärna i ett kallt vattenbad så att det går fortare).

Innan servering

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Bygg upp din glace au four...
  3. Havrebotten
  4. Bär
  5. Glass
  6. Maräng
  7. In i ugnen tills marängen fått färg. Klart för att serveras.