Kalvinnanlår med tryffelpotatismos

Kalvinnanlår med tryffelpotatismos
Foto: TV4

Kalvinnanlår med tryffelpotatismos

Av: Ann-Louise Hansson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

19 ingredienser

1h

Kalvinnanlår med tryffelpotatismos, äpple- och rödlökschutney.

Dryckestips
Santa Carolina Baricca Gran Reserva

Ann-Louise bjöd även på

Trattkantarellssoppa

Rabarber under täcke

Kolla in alla recept och läs mer om

Klockan åtta hos stjärnorna

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

chutney

  • 1 äpple (stort)
  • 1 rödlök
  • smör, att steka i
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 tsk kycklingfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • peppar (efter smak)

Tryffelpotatismos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2,5 dl mjölk
  • 5 msk smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1 tsk vit tryffelolja (knappt)

Kalvinnanlår

  • 600 g kalvinnanlår (eller kalventrecôte)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • färsk oregano, till garnering (eller timjan)

Gör så här

Chutney

  1. Skär äpplet i tärningar och löken i tunna klyftor.
  2. Fräs i panna med en stor klick smör.
  3. När allt fått lite färg - sänk värmen och vatten, rödvinsvinäger, koncentrerad kycklingfond, flytande honung och kinesisk soja.
  4. Låt allt puttra tills det blivit en aning mjukt.
  5. Peppra.

Tryffelpotatismos

  1. Skala och skölj potatisen.
  2. Skär den i mindre bitar.
  3. Koka dem i saltat vatten tills de blir mjuka, ca 15 minuter.
  4. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
  5. Mosa potatisen i kastrullen med en potatisstöt eller elvisp.
  6. Späd potatisen med varm mjölk och med en klick smör. Gärna lite mer mjölk och smör för att få den lite extra lös och krämig.
  7. Krydda med salt och peppar och tillsätt en liten tesked vit tryffelolja innan servering.

Kalvinnanlår

  1. Salta och peppra köttet på båda sidorna.
  2. Lägg smör i varm panna och stek köttet ca 2 minuter på varje sida. När röd köttsaft börjar sippra ut från köttet - då är det färdigt!
  3. Lägg upp på varma tallrikar. Moset i mitten, kött och chutney på varsin sida.
  4. Garnera med till exempel färsk oregano eller timjan.