Ankbröst med sauterade panntofflor, kantareller och granatäppelsås

Ankbröst med sauterade panntofflor, kantareller och granatäppelsås
Foto: TV4

Ankbröst med sauterade panntofflor, kantareller och granatäppelsås

Av: Ann - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

ca 1 h

Stekt ankbröst med stekt potatis, smörstekta kantareller och sås på granatäpple och apelsin.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ankbröst

  • 2 ankbröst
  • 0,5 krm salt
  • svartpeppar, några drag med kvarnen
  • 4 dl kantareller

Granatäppelsås

  • 1 granatäpple
  • 1 apelsin
  • 0,5 dl svartvinbärsgelé
  • 0,5 dl portvin
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • svartpeppar, några drag med pepparkvarnen

Sauterade ”panntofflor”

  • 5-6 potatisar
  • 3-4 msk smör
  • 1 skvätt rapsolja
  • 1 krm salt
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Salta och peppra ankbrösten och lägg dem med skinnsidan ner i en ordentligt varm stekpanna. Sänk direkt från högsta till mellanvärme. Stek skinnsidan i 8 minuter, vänd och stek köttsidan i 8 sekunder.
  3. Ta upp köttet, lägg i ugnsform och ugnsstek ytterligare 8 minuter på 175 grader. Låt bröstet vila under folie i 8 minuter, men linda inte in, för då fortsätter det att tillagas och blir torrt.
  4. Rensa och skölj kantarellerna noga. Skär kantarellerna i bitar. Lägg den kalla svampen i en stekpanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta, lägg i smör och stek svampen under fem minuter.

Granatäppelsås

  1. Dela granatäpplet och skrapa ur fröna med en gaffel i en sil ovanför en kastrull så att ¬juicen tas tillvara.
  2. Pressa saften ur apelsinen. Blanda apelsinjuice, gelé, portvin och senap med juicen i kastrullen.
  3. Låt såsen sjuda under omrörning på mellanvärme i 7 minuter. Lägg ner äppelfröna och smaka av med salt och peppar. Kan serveras både kall och varm.
  4. Skiva upp ankbröstet och lägg på tallrik med kantarellerna och ringla över lite av såsen.

Sauterade ”panntofflor”

  1. Skala och skär potatisen i små bitar. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i potatisbitarna. Låt dem koka i ca 3 minuter.
  2. Sila bort vattnet och lägg potatisen på en bricka med hushållspapper och låt svalna.
  3. Hetta upp olja i en stor stekpanna på hög värme.
  4. Lägg i potatisen så att de täcker botten, inte mer, och stek potatisen hastigt. Skruva ner värmen till medelvärme och låt potatisen fräsa upp. Rör inte om förrän potatisen börjat bli brun på undersidan. Om stekpannan inte är stor nog, kan man steka i två omgångar.
  5. Rör om i stekpannan tills allt är brynt runt om – ca 7 minuter .
  6. Lyft upp potatisen med en hålslev och låt torka på hushållspapper.
  7. Strö över lite salt och garnera med lite hackad persilja.