Ankbröst med rotselleri, gulbetor, inlagda kumquats och hasselnötter

Tom Sjöstedt SMK

Ankbröst med rotselleri, gulbetor, inlagda kumquats och hasselnötter

Av: Tom Sjöstedt, Daniel Räms

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

2 h + inläggning

Fantastiska smakkombinationer och en riktig lyxmiddag!

Maya Samuelssons dryckestips:

Syrlig öl, Lagunitas Aunt Sally
USA, Nr 11821

Rött friskt vin, Ata Rangi Crimson Pinot Noir , 2014
Nya Zeeland, Wellington, Martinborough, Nr 6328

Ingredienser

portioner

Inlagda kumquats

  • 20 kumquats
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 röd chilifrukt
  • 50 g ingefära
  • 3 stjärnanis

Ankbröst

  • 2 ankbröst
  • salt
  • smör, till stekning (eller olja)

Bakad rotselleri

  • 1 rotselleri
  • salt

Rotsellerikräm

  • 400 g rotselleri
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl smör, brynt

Servering

  • gulbeta, kokta
  • hasselnötter, rostade
  • vinägersky

Gör så här

Inlagda kumquats

  1. Dela kumquatasen. Koka upp alla ingredienserna till lagen. Lägg ner kumquathalvorna och låt stå och dra 10 minuter. Ta ur frukten, pilla bort köttet och lägg tillbaka i lagen. Låt stå över natten.

Ankbröst

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Snitta, salta och stek ankbrösten krispiga på skinnsidan. Baka klart i ugn tills köttet når 56 grader i innertemperatur.

Bakad rotselleri

  1. Gnid in rotsellerin i salt och baka i ugnen i 2 timmar. Klyfta innan servering.

Rotsellerikräm

  1. Skala och dela rotsellerin i mindre delar, koka mjuk i grädde och mjölk. Sila bort vätskan och mixa till en slät puré tillsammans med brynt smör. Smaka av med salt.

Servering

  1. Servera ankbröstet tillsammans med rotsellerikrämen, rotsellerin i klyftor, inlagda kumquats, kokta gulbetor, rostade hasselnötter och vinägersky.