Ankbröst med rotselleri, gulbetor, inlagda kumquats och hasselnötter

2 h + inläggning
4
Från Nyhetsmorgon

Fantastiska smakkombinationer och en riktig lyxmiddag!

Maya Samuelssons dryckestips:

Syrlig öl, Lagunitas Aunt Sally
USA, Nr 11821

Rött friskt vin, Ata Rangi Crimson Pinot Noir , 2014
Nya Zeeland, Wellington, Martinborough, Nr 6328

23 september 2016
Visa mer
2 h + inläggning
4

Du behöver

Inlagda kumquats

  • 20 kumquats
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 röd chili
  • 50 g ingefära
  • 3 stjärnanis

Ankbröst

  • 2 ankbröst
  • salt
  • smör eller olja, till stekning

Bakad rotselleri

  • 1 liten rotselleri
  • salt

Rotsellerikräm

  • 400 g rotselleri
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl smör, brynt

Servering

  • gulbetor, kokta
  • hasselnötter, rostade
  • vinägersky

Gör så här

  1. Inlagda kumquats
    Dela kumquatasen. Koka upp alla ingredienserna till lagen. Lägg ner kumquathalvorna och låt stå och dra 10 minuter. Ta ur frukten, pilla bort köttet och lägg tillbaka i lagen. Låt stå över natten.
  2. Ankbröst
    Sätt ugnen på 100 grader. Snitta, salta och stek ankbrösten krispiga på skinnsidan. Baka klart i ugn tills köttet når 56 grader i innertemperatur.
  3. Bakad rotselleri
    Gnid in rotsellerin i salt och baka i ugnen i 2 timmar. Klyfta innan servering.
  4. Rotsellerikräm Skala och dela rotsellerin i mindre delar, koka mjuk i grädde och mjölk. Sila bort vätskan och mixa till en slät puré tillsammans med brynt smör. Smaka av med salt.
  5. Servering
    Servera ankbröstet tillsammans med rotsellerikrämen, rotsellerin i klyftor, inlagda kumquats, kokta gulbetor, rostade hasselnötter och vinägersky.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept