Ankbröst med hasselbackspotatis, vindruvssås och bönor

Ankbröst med hasselbackspotatis, vindruvssås och bönor
Foto: TV4

Ankbröst med hasselbackspotatis, vindruvssås och bönor

Av: Morten - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1,5 h

Stekt anka serveras med gräddig vindruvssås, hasselbackspotatis och gröna bönor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hasselbackspotatis

  • 1 kg potatis
  • 1 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • ev vitlök

Anka

  • 2 ankbröst (à 300 g)
  • salt
  • peppar

Sås

  • 500 g gröna vindruvor, halverade
  • 2,5 dl grädde
  • ev 1,5 msk balsamvinäger

Servering

  • 200 g haricots verts

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Värm ugnen till 200 grader. Skiva den skalade potatisen, men se till att snittet inte går rakt igenom. Ta gärna en träsked till hjälp.
  2. Blanda ihop olja, salt, paprikapulver och ev vitlök.
  3. Pensla potatisen med oljeblandningen och låt bli gyllene och mjuka i ugn, det tar ca 40 minuter.

Anka

  1. Finputsa ankbrösten och kryssa skinnsidan. Salta och peppra. Börja med att steka skinnsidan på hög värme i 8 minuter. Vänd sedan på bröstet och stek ytterligare 6 minuter.
  2. Låt vila i folie medan du gör såsen.

Vindruvssås

  1. Stek de halverade vindruvorna i fettet från ankan. Tillsätt grädde och ev balsamvinäger. Låt koka upp och smaka av med salt.

Bönor

  1. Koka bönorna i lättsaltat vatten i 2 minuter. Skölj sedan av med kallt vatten.

Servering

  1. Skiva upp ankbrösten. Lägg upp allt snyggt på tallriken och servera.