Anka med kokbananer

Anka med kokbananer
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Anka med kokbananer

10 ingredienser

Det här är en spännande rätt av anka och kokbanan med recept från Tanzania. Man kan också steka en stor kyckling på samma sätt. Kokbananer hittar du i välsorterade matbutiker.

Ingredienser

portioner
  • 1 anka (à 1,75 kg)
  • 1 gul lök
  • 2 msk matolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk röd spansk peppar, finhackad
  • 1 förp krossade tomater
  • 1-2 dl vatten
  • 2 kokbananer

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Dela ankan i halvor. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg i ankan och bryn den på båda sidor och lägg sedan över den i en ugnssäker form. Krydda ankan med salt och peppar.
  2. Lägg löken i stekpannan och tillsätt curry, chili och tomater. Låt det fräsa 2-3 minuter. Häll i vattnet och rör om. Häll tomatröran bredvid ankan i formen.
  3. Stek ankan i ugnen i 40 minuter. Skala och skiva bananerna. Ös tomatsky över ankan och lägg bananerna bredvid. Stek i ytterligare 20-30 minuter tills köttsaften från ankan är ofärgad när man sticker i den tjockaste delen. Servera rätten med kokt ris eller potatis.