Anka med apelsinsås

Anka med apelsinsås
Foto: TV4

En riktigt läcker festmåltid!

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 unganka, ca 2 kg
  • 0,5 citron
  • salt och peppar

Sås:

  • 2,5 dl hönsbuljong från tärning
  • ca 2,5 dl pressad apelsin
  • arrowrot

Till servering:

  • skinnfria apelsinklyftor
  • kumminpotatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in fågeln med citron, krydda väl med salt och peppar även inuti. Lägg ankan med ena sidan upp på galler över en långpanna. Blanda apelsin och buljong.
  2. Stek ankan mitt i ugnen 20 min och ös med buljongen. Vänd upp andra sidan och stek lika länge. Vänd den sist med bröstet upp och stek tills köttsaften vid låret är klar och inte röd.
  3. Sila stekskyn ner i en kastrull, skumma ytan. Tillsätt mer pressad apelsin om så behövs för mängden. Koka upp, smaka av kryddningen och red såsen med arrowrot utrörd i vatten.
  4. Dela fågeln i bitar. Slå en spegel av sås på tallrik, lägg på bitar av anka och garnera med apelsinklyftor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept