Ank- eller kycklingbröst med apelsinsås

Ank- eller kycklingbröst med apelsinsås
Foto: TV4

Ankbröst är riktig lyx. Till anka passar apelsinsmak väldigt bra. Det här receptet går även utmärkt att laga med kycklingfilé. Servera med potatiskroketter och kokta grönsaker.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 ankbröst
  • salt och malen vitpeppar
  • smör till stekning

Apelsinsås:

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl madeiravin
  • 2 msk pressad apelsinsaft
  • 4 dl kalv- eller kycklingbuljong
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn i smör runt om. Efterstek i ugn i 8-10 minuter eller till innertemperaturen är 67°. Håll varmt. Skiva upp precis innan servering.
  2. Apelsinsås: Finhacka löken och fräs i smör. Smält smöret i en kasrull. Ta av från plattan och vispa ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Lägg i löken tillsammans med madeira och apelsinsaft. Spä med buljong, lite i taget. Koka såsen ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar. Sila.
  3. Lägg upp det skivade ankbröstet på varmt serveringsfat. Häll såsen över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept