Ångkokta mandarinpannkakor

Ångkokta mandarinpannkakor
Foto: TV4

Nej, det här har inget med mandarinfrukt att göra. Namnet härstammar från mandariner, de höga tjänstemän som tjänade kejsaren i det gamla Kina. Till och med punkt tre i receptet kan göras i förväg, ångkokningen görs strax före servering. Serveras till Pekinganka.

6 april 2009
Visa mer
32

Du behöver

  • 7,5 dl vetemjöl (450 g)
  • 3,5 dl kokande vatten
  • 1 msk kallt vatten
  • 3 msk sesamolja+ till händerna
  • ev lite extra vetemjöl till utbakningen

Gör så här

  1. Mät upp mjölet i en bunke, rör i först kokande och sedan kallt vatten. Ta lite sesamoja på händerna och knåda raskt samman degen. Arbeta den 3-4 minuter till en mjuk och slät deg. Täck bunken och låt stå 20-30 minuter.
  2. Ta upp degen på lätt mjölat bord. Dela den i två delar och knåda varje del slät. Forma delarna till var sin 40 cm lång rulle och dela varje rulle i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll i handen, kläm den flat till en kaka med 6 cm diameter. Pensla hälften av kakorna med sesamolja. Täck varje penslad bit med en openslad kaka. Kavla nu varje dubbelkaka till en tunn, jämn pannkaka, cirka 15 cm tvärsöver. Täck pannkakorna med en handduk så att de inte torkar.
  3. Hetta upp en torr gjutjärnspanna till medelvärme och grädda en dubbelpannkaka i sänder 1-2 minuter på varje sida. Pannkakan ska få ljusbruna prickar och bubbla upp efter vändningen. Ta upp, sära de två lagren, lägg i en trave efterhand och täck med en handduk. Var försiktig, pannkakorna är mycket heta.
  4. Ställ pannkaksfatet på en stjälpt skål i en vid kastrull med bottenskyla kokande vatten. Lägg på lock och låt sjuda 5 minuter. Täck med handduk vid bordet, så pannkakorna inte torkar och bryts.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept