Angelinas kaffe- och chokladtårta med rostade nötter

30 m + frystid
6 - 8
Angelinas kaffe- och chokladtårta med rostade nötter
Foto: TV4

Den här tårtan är ren och skär medicin för kropp och själ. Det är även ett av de godaste recepten jag experimenterat fram. Den är krämigt mustig och rik på smak. Låt dig väl smakas!

Alla ingredienser är ekologiska samt av raw-kvalitet. Råa ingredienser har betydligt mer smak och näring.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

29 september 2015
Visa mer
30 m + frystid
6 - 8

Du behöver

Botten

  • 3 dl nötter (hasselnöt, mandel, paranöt)
  • 1 dl solrosfrön, torrostade
  • 9 medjooldadlar
  • 1 tsk äkta vanilj
  • 0,5 tsk himalayasalt
  • 1 msk rå kakao
  • 1 msk kaffe (1 dl hett vatten + 1 msk malet kaffe)

Fyllning

  • 5 dl cashewnötter
  • 1 burk kokosmjölk (ej vattnet!) 400 g
  • 0,5 dl agave
  • 2 msk rostad kakao
  • 3 msk rå kakao
  • 2,5 msk kaffe
  • 1 krm himalayasalt
  • 1 nypa chili
  • 1 dl kakaosmör

Chokladtäcke

  • 1 dl kakaosmör
  • 0,5 dl agave
  • 2 msk kakao

Topping

  • 1,5 dl nötter
  • kakaonibs
  • kaffebönor

Kokosgrädde

  • 1 burk ekologisk kokosmjölk 400 g, kyld
  • 1 msk agave eller kokossocker
  • 1 tsk äkta vanilj

Gör så här

  1. Botten
    Hetta upp vattnet och gör kaffet. Torrosta nötterna och solrosfröna (gör 1,5 dl extra nötter och spara till toppingen) i en kastrull/gjutjärnspanna. Mixa allt i matberedare och tryck ut i en form med löstagbara kanter. Ställ i frysen medan du gör fyllningen.
  2. Fyllning
    Blötlägg cashewnötterna minst 4 timmar. Smält kakaosmöret (smält 2 dl så det räcker åt toppingen) i vattenbad. Öppna kokosmjölken och gröp ur ”grädden” (om den inte stelnat kan du hälla av den men se till att inte för mycket av kokosvattnet följer med. Kokosvattnet kan du spara och använda i en smoothie eller gryta vid senare tillfälle).
  3. Lägg i alla ingredienser utom cashewnötterna och kakaosmöret i en höghastighetsmixer. Mixa till en slät mousse och lägg därefter i cashewnötterna, lite i taget samt häll i kakaosmöret. Mixa igen tills fyllningen är helt slät.
  4. Ta ur formen ur frysen och häll över fyllningen. Låt stå framme medan du gör chokladtäcket.
  5. Chokladtäcke
    Vispa i alla ingredienser i det smälta kakaosmöret. Häll över tårtan och strö över toppingen. Frys i ca 3-4 timmar eller till önskad konsistens.
  6. Kokosgrädde
    Öppna kokosmjölken och gröp ur ”grädden” (spara vattnet till smoothie eller gryta för senare användning). Lägg i en skål (kyld i frysen om du vill). Vispa kraftigt i 3-5 min tills den blir fluffig och ljus med mjuka toppar. Blanda i agave och vanilj.
  7. Godast att äta direkt men går fint att bevara i en lufttät burk upp till en vecka. Den hårdnar i kylen så vispa till den då den ska ätas.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept