Ångbåtsbiff

Ångbåtsbiff
Foto: TV4

En skärgårdsvariant av gammaldags svensk biffstek med lök. För att laga den på klassiskt vis behövs en ångbåt och en varm plåt från ångpannan. Men en väl instekt gjutjärnspanna är fullgod ersättning. Servera med nykokt potatis, gärna skalpotatis.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 skivor utskuren biff (à ca 170 g)
  • 6 medelstora rödlökar
  • 4 msk smör
  • salt
  • malen vitpeppar
  • 0,5 dl vatten
  • kokt potatis

Gör så här

  1. Skala löken och skär den i hela, inte alltför tunna ringar. Låt 1 msk smör bli nätt och jämnt ljusbrunt i en stekpanna. Stek löken på medelvärme ca 5 minuter tills den är glansig, ljusbrun, nätt och jämnt genomstekt och har spänsten kvar. Vänd ner 1 tsk salt och lägg över löken i en skål.
  2. Platta ut biffarna lätt med knytnäven, krydda med salt och vitpeppar. Låt 2 msk smör brynas i het stekpanna. Bryn biffarna ca 1 minut på varje sida om de ska vara rosa, ca 1 1/2 minut om de ska bli genomstekta. Lägg upp biffarna på serveringsfat eller på fyra tallrikar. Slå bort det brända smöret.
  3. Låt ytterligare 1 msk smör bli gyllenbrunt på medelvärme. Lägg i löken och låt den bli genomvarm. Häll på 1/2 dl vatten och låt blandningen puttra några ögonblick. Häll lökskyn över biffarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept