Ångad lax, grönsaker och skaldjur

Ångad lax, grönsaker och skaldjur
Foto: TV4

Att ångkoka är ett bra sätt att ta vara på fiskens alla goda smaker. Bra grönsaker är sparris, sockerärter, purjo och salladslök.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g skinnfri laxfilé
  • 500 g färska blåmusslor med skal
  • 8 jätteräkor
  • 500 g färska oskalade räkor
  • 20 g smör
  • 300 g blandade grönsaker efter säsong
  • 100 g parmesanost i bit
  • 2 limefrukter till servering

Gör så här

  1. Skölj laxen och dela den i 4 bitar. Borsta och skölj musslorna väl och kasta dem som inte stänger sig när man knackar dem lätt i bordet. Ansa och skär grönsakerna i jämnstora bitar, skala sparrisen (om du använder vit sådan). Skiva parmesanosten.
  2. Sätt på ångkokaren och se till att vattnet kokar ordentligt. Lägg i fisk, jätteräkor och eventuell sparris. Sätt efter 3 minuter till musslor, räkor med skal och de övriga grönsakerna. Ånga ytterligare ca 5 minuter tills musslorna öppnat sig ordentligt. Smält under tiden smöret.
  3. Lägg upp fisken och det övriga på ett stort serveringsfat eller på tallrikar. Lägg på ostskivorna, fördela det smälta smöret över och garnera med lime. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept