Morsans bästa citronkyckling

Morsans bästa citronkyckling
Foto: Husmorsorna

Man kan alltid äta lite fin kyckling. Den här är gul och underbart syrlig och god. Passar till påsk men även hela året så klart. Så kör på bara!

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg

.

9 april 2010
Visa mer

Du behöver

  • 4 st kycklingfileér i större munsbitar
  • 1 st morot, i bitar
  • 0,5 st purjo, i bitar
  • 1 knippe persiljestjälkar (om du har, man överlever utan)
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 st citron, skal i större bitar
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 gnutta socker

Sås

  • 6 dl buljong
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 st citron, pressad (mer eller mindre efter smak)
  • 3 msk grädde
  • 1 st äggula
  • Ev lite mer salt, vitpeppar, socker

Serveras med

  • potatis
  • Smörkokta morötter

Gör så här

  1. Koka alla grönsakerna.
  2. Kryddorna och citronskalet ner i buljongen.
  3. Ge det ett skönt kok på ca 10 minuter.
  4. Sedan i med kycklingen, som inte ska koka för länge, för då blir det en seg gammal höna. Ge den 10 minuter max.
  5. Sedan plockar du upp kycklingen med en hålslev och lägger åt sidan.
  6. Reducera nu buljongen till cirka 6 deciliter. Koka som en galning utan lock helt enkelt.
  7. Härligt! Sila buljongen så den är klar och utan en massa skal och jox.
  8. Nu gör vi sås här! Smält smöret i en kastrull.
  9. Rör ner mjölet och på med buljongen. Ta det pö om pö eftersom buljongen är varm.
  10. Vispa, vispa, vispa.
  11. Pressa i citronen och krydda mer om det behövs.
  12. I med lite grädde också.
  13. Smaka av igen. Kanske mer citron? Den ska vara riktigt syrlig den här såsen.
  14. När såsen sitter som en smäck tar du av den från plattan och vispar i en äggula. Det ger rund smak och vacker färg.
  15. Så! Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Ät med kokt potatis och lite smörkokta morötter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept